Hari bersama keluarga di Seberang Takir meriah

PARA peserta sibuk menyiapkan masakan sewaktu pertandingan itu anjuran Penyelaras Pergerakan Wanita UMNO DUN Seberang Takir, Kuala Terengganu, semalam. – Utusan/AZLAN BAHRUM

KUALA TERENGGANU 20 Feb. (Utusan) – Kesibukan kerja sebagai pensyarah Universiti Malaysia Terengganu (UMT) tidak menghalang Fatimah Hashim, 35, memenuhi minatnya dalam ukiran buah-buahan.

Biarpun tidak mempunyai asas dalam seni kulinari itu, Fatimah berusaha mengasah bakat dengan mengutip kemahiran daripada kakaknya.

Buat pertama kali, dia begitu teruja apabila menyertai pertandingan mengukir buah anjuran Penyelaras Pergerakan Wanita UMNO Dewan Undangan Negeri (DUN) Seberang Takir dekat sini semalam.

Fatimah merupakan antara 20 peserta yang menyertai acara mengukir buah, salah satu acara yang mengumpulkan penduduk sekitar kawasan itu untuk bersama dalam pelbagai kegiatan sepanjang sehari itu.

“Hari ini, saya cuba menyertai pertandingan ini dan dapat bersama-sama penduduk setempat yang berkongsi minat yang sama,” katanya kepada Utusan Malaysia ketika ditemui pada program itu.

Program sehari di Dataran Permata Kampung Baru yang dihadiri oleh kira-kira 2,000 orang itu turut dimeriahkan dengan acara senamrobik dan pertandingan memasak hidangan tengah hari.

Dengan kerjasama Kolej Inforana dan syarikat Adabi Consumer Industries Sdn. Bhd. (Adabi), turut diadakan demonstrasi masakan daripada chef jemputan serta pertandingan membuat kek cawan oleh kanak-kanak.

Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains, Teknologi dan Sumber Manusia negeri, Ahmad Razif Abd. Rahman yang merasmikan program itu menyifatkan aktiviti tersebut sebagai ‘hari untuk wanita bersama keluarga’.

Katanya, program seumpama itu dapat mengeratkan silaturahim di antara kaum wanita dari 20 kampung dalam kawasan Dewan Undangan Negeri Seberang Takir.

“Kita memang tidak sangka sambutan amat memberangsangkan dan di harap ia memberi ruang menggembirakan bagi wanita yang sentiasa sibuk menguruskan keluarga,” ujarnya.

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Kekeluargaan, Sosial & Masyarakat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s