Muara Merang semakin sempit, cetek

Oleh ADNAN MOHAMAD – utusanterengganu@utusan.com.my

HANYA sebuah bot sahaja dapat melalui muara Sungai Merang ketika air surut yang menyukarkan operasi bot pelancong ke Pulau Redang dan nelayan di Setiu, semalam.

SETIU 6 April – Lebih 200 bot pelancong dan nelayan di sekitar kawasan Merang dekat sini kini berada dalam kebimbangan apabila muara sungai itu bukan sahaja cetek, malah semakin sempit sehingga hanya boleh dilalui oleh sebuah bot sahaja pada satu-satu masa terutamanya ketika air surut.

Kesempitan muara sungai yang menjadi nadi utama kepada laluan semua bot di kawasan berkenaan begitu ketara dengan hanya mempunyai keluasan enam meter sahaja di beberapa lokasi tertentu.

Keadaan itu sekali gus menyebabkan para pemandu bot pelancong serta nelayan tempatan terpaksa berhati-hati ketika keluar masuk melalui muara itu kerana bimbang bot mereka akan rosak jika tersadai di beting pasir.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Alam sekitar & konservasi, Berita, Permandangan, Pelancongan & Rekreasi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s