TSG dominasi J1M 2012

Oleh SHAHRIL NIZAM ABDULLAH – shahril@kosmo.com.my

BARISAN pelumba TSG bergambar selepas menguasai perlumbaan peringkat terakhir J1M 2012 dari Ipoh ke Dataran Merdeka semalam.

TERENGGANU Cycling Team (TSG) menutup tirai Kejohanan Lumba Basikal Jelajah 1 Malaysia (J1M) 2012 dengan bergaya apabila mendominasi tiga tempat teratas pada perlumbaan peringkat keenam dari Ipoh, Perak ke Dataran Merdeka petang semalam.

Pada saingan sejauh 199.5 kilometer itu, tiga pelumba TSG, Shinichi Fukushima muncul juara selepas mencatat masa 4 jam 24 minit dan 31 saat diikuti gandingan dua beradik, Mohd. Harrif dan Mohd. Zamri Salleh masing-masing di tempat kedua dan ketiga dengan perbezaan masa lapan saat.

Kejayaan itu merupakan yang kedua buat Fukushima selepas pelumba Jepun itu turut menjadi juara pembuka tirai J1M 2012 dari Stadium Merdeka ke Bandar Baru Kampar, Selasa lepas, sekali gus menghadiahkan kejayaan kelima buat TSG dalam enam peringkat saingan.

Sebelum ini, Mohd. Shahrul Mat Amin menjuarai perlumbaan peringkat ketiga (Kulim-Felda Chuping) sebelum Harrif menjuarai peringkat keempat (Kangar-Sungai Petani) dan kelima (Sungai Petani-Ipoh).

“Sudah tentu saya gembira kerana berjaya muncul juara pada peringkat pembuka dan penutup J1M 2012 ini,” kata Fukushima pada sidang akhbar semalam.

“Saya berterima kasih kepada rakan sepasukan yang banyak bekerja keras membantu saya sepanjang perlumbaan ini.

“Selepas gagal mempertahankan Jersi Kuning (pendahulu keseluruhan) pada peringkat kedua, kami mula memberi tumpuan utama untuk memenangi peringkat perlumbaan pula dan nampaknya ia berhasil dengan kerjasama yang hebat daripada pelumba pasukan ini.

“Saya bangga kerana menyertai pasukan ini. Semua pelumba TSG masih muda dan mempunyai potensi yang cerah pada masa hadapan,” tambahnya lagi.

Sementara itu, pelumba yang menjadi pilihan beraksi pada Sukan Olimpik 2012 di London, Muhd. Adiq Husainie Othman berjaya mengekalkan Jersi Hijau selaku Raja Pecut setelah mengumpul 89 mata selain muncul pelumba terbaik Malaysia (Jersi Putih 100PLUS).

Jersi Kuning selaku juara keseluruhan pula dimenangi Yusup Abrekov dari Uzbekistan Suren dengan kelebihan 0.18s ke atas pelumba Australia, Jai Crawford dari pasukan RTS Racing.

“Lega kerana akhirnya berjaya juga mengekalkan Jersi Kuning ini selama lima peringkat, ia bukan satu tugas mudah kerana saya tahu Crawford mungkin masih berpeluang memenanginya.

“Bagaimanapun, saya berterima kasih kepada rakan sepasukan kerana membantu saya dalam saingan J1M yang agak mencabar kali ini,” kata Abrekov yang turut memenangi Jersi Biru sebagai pelumba terbaik Asia.

Pelumba Indonesia daripada pasukan Putra Perjuangan, Dadi Suryadi pula berjaya memenangi Jersi Merah selaku Raja Bukit selepas mengumpul 15 mata.

Pasukan Terengganu muncul pasukan terbaik Malaysia sementara pasukan Putra Perjuangan mengungguli kategori pasukan keseluruhan dan terbaik Asia.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Sukan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s