Ukom, 50 wakil media sertai candat sotong di Pulau Kapas

KUALA TERENGGANU 29 Mei Utusan- Kerjaan negeri dengan kerjasama Unit Komunikasi Negeri (Ukom) menganjurkan Program Mencandat Sotong Pemimpin Bersama Media 2012 di persekitaran Pulau Kapas di sini kelmarin.

Lebih 50 wakil media tempatan mengambil bahagian pada program itu yang turut disertai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Agama dan Penerangan negeri, Muhammad Ramli Nuh.

Pengarah Ukom, Shamsuddin Sulong berkata, program itu bertujuan memberi pendedahan dan pengalaman kepada pihak media mengenai kegiatan warisan tersebut yang mempunyai daya tarikan pelancongan.

“Mencandat sotong selama ini menjadi punca rezeki nelayan dan aktiviti ini diberi nilai tambah sebagai pakej pelancongan, sekali gus menjana ekonomi setempat.

“Kehadiran pelancong bukan sahaja mampu memberi pendapatan kepada pemilik bot, malah pengusaha calet, pemilik restoran, pemandu teksi dan peniaga kraf tangan turut menikmati limpahan rezeki,” katanya pada program itu.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Kerajaan & Pentadbiran, Permandangan, Pelancongan & Rekreasi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s