Fenomena ‘acara besar cakerawala’ berlaku 6 Jun

KUALA TERENGGANU 31 Mei Utusan- Satu fenomena lintasan kejora dengan matahari yang cuma berulang 106 tahun lagi akan berlaku pada 6 Jun ini.

Ketika itu, planet Zuhrah dalam pergerakan mengorbit seakan titik hitam yang merayap di permukaan matahari dan bagi ahli falak ia merupakan ‘acara besar cakerawala’ abad ini.

Ketua Unit Falak, Fakulti Pengajian Kontemporari Islam Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA), Dr. Baharrudin Zainal bekata, bagi masyarakat awam, fenomena ini hanya boleh dilihat menggunakan peralatan teleskop lengkap dengan penebat khas matahari.

Katanya, dalam pergerakan mengorbit ini, planet Zuhrah akan berada pada kedudukan sejajar atau satu garisan dengan Bumi dan matahari.

Menurut beliau, dengan saiz Zuhrah 1/32 berbanding matahari, planet Zuhrah hanya menutup tiga peratus dari keseluruhan permukaan matahari tetapi tidak menjejaskan bentuk dan cahayanya.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Pendidikan, Penyelidikan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s