Rempah Payang kuasai pasaran

Oleh WAN ZULKIFLI WAN YAACOButusanterengganu@utusan.com.my

Faridah Muhammad menunjukkan sebahagian daripada produk rempah Payang yang akan dikeluarkan pada tahun ini.

KUALA TERENGGANU 31 Mei – Jika anda di sini dan ingin mendapatkan adunan rempah-ratus Terengganu asli bagi menyerlahkan keenakan rasa dan aroma masakan tradisi sebenar, selalunya anda akan dihalakan ke Pasar Kedai Payang.

Nama peniaga yang tentunya perlu dicari ialah ‘Pok Leh’ atau Muhammad Abdul Rahman di petak niaga di pinggir tangga pasar yang menjual bahan masakan itu secara borong dan runcit.

Namanya bagaikan sesuatu yang menyakinkan biarpun tanpa jenama produk sepanjang mewarisi perniagaan kecil-kecilan keluarganya hampir empat dekad lalu.

Kini, keaslian rempah Terengganu dengan resipi milik keluarga itu dipertahan dan dikembangkan melalui kewujudan syarikat Payang Resourses dengan perusahaan secara lebih komersial.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Ekonomi & Keusahawanan. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s