Sambut Aidilfitri di tirai besi kerana mercun

12 Ogos 2012 – Sinar
Sambut Aidilfitri dalam tirai besi kerana mercun
Mohd Firdaus dibawa keluar dari mahkamah selepas dikenakan hukuman penjara hari ini

KUALA TERENGGANU- Hanya kerana 48 butir mercun, seorang petani terpaksa menyambut hari raya dalam tirai besi selepas dijatuhi hukuman penjara selama 10 hari oleh Mahkamah Majistret Kuala Terengganu, hari ini.

Hukuman dijatuhkan oleh Majistret Abdul Hayyi Salim selepas Mohd Firdaus Mat Daud, seorang petani berusia 23 dari Kampung Tok Ajam, Pasir Puteh, Kelantan, mengaku salah memiliki 48 butir mercun berbentuk bujur dalam sebuah kereta Proton Saga di Kampung Darat, Batu Rakit di sini, kira-kira jam 11.30 malam, 2 Ogos lalu.

Mohd Firdaus mengaku melakukan kesalahan di bawah Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957 yang memperuntukkan hukuman penjara selama tempoh boleh sampai tujuh tahun atau dengan denda sehingga RM10,000 atau kedua-duanya sekali jika disabitkan kesalahan.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa, Inspektor Miky Anak Dunstan Muda manakala tertuduh tidak diwakili peguam bela.

Berdasarkan fakta kes, polis yang sedang melakukan sekatan jalan raya di hadapan Balai Polis Batu Rakit, di sini, kira-kira jam 11.30 malam, 2 Ogos lalu ternampak sebuah kereta yang lari dari sekatan jalan raya.

Polis kemudian mengekori kereta berkenaan dan berjaya menahan tertuduh di Kampung Darat, Batu Rakit di sini.

Pemeriksaan terhadap tubuh tertuduh tidak menemui sebarang barang salah, sebelum polis yang menjalankan pemeriksaan terhadap kereta Proton Saga dinaikinya menemui satu plastik cerah yang mengandungi 48 butir mercun di bawah tempat duduk penumpang hadapan.

Tertuduh kemudian ditahan sebelum mercun dan kereta dirampas untuk siasatan lanjut.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Jenayah & Mahkamah, Kekeluargaan, Sosial & Masyarakat. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s