Drebar mati tertimbus

Oleh Zaid Salim am@hmetro.com.my
PILU...jenazah Azharulnizam ditemui selepas tertimbus tanah runtuh. Gambar kecil, Azharulnizam.
PILU…jenazah Azharulnizam ditemui selepas tertimbus tanah runtuh. Gambar kecil, Azharulnizam.

KUALA BERANG: “Menyedari tanah runtuh, saya menjerit mengarahkan abang dan rakan lari menyelamatkan diri, tapi mereka tidak sempat kerana kejadian berlaku terlalu pantas,” kata Mohd Zuraimi Daud, 19.

Mohd Zuraimi yang juga pemandu jengkaut adalah adik kepada Mohd Azharulnizam, 24, pemandu lori tanah yang mati tertimbus dalam kejadian tanah runtuh di Kampung Kuala Ping, di sini, jam 5 petang kelmarin.

Menurutnya, selepas mendapati abang dan rakannya Mohd Hanifah Mohd Nawi, 19, tertimbus, dia terjun jengkaut bagi menyelamatkan mereka dan mendengar suara Mohd Hanifah yang hampir tertimbus seluruh badan meminta tolong.

“Saya segera mengorek tanah bagi membolehkan Mohd Hanifah bernafas sebelum dia dikeluarkan orang ramai dan dibawa ke Hospital Hulu Terengganu oleh penduduk kampung.

“Saya dan penduduk berusaha mencari abang, tetapi tidak berjaya,” katanya ketika dihubungi di rumah sepupunya di Kampung Payang Kayu, 15 kilometer dari rumah ibunya di Kampung Langgar, di sini, semalam.

Mohd Zuraimi berkata, dia tidak menggunakan jengkaut untuk mengorek tanah itu kerana tidak tahu kedudukan abangnya tertimbus, selain bimbang abangnya cedera terkena mata jentera berkenaan.

“Ketika kejadian, arwah abang dan rakannya berada satu meter dari bukit itu,” katanya sambil memberitahu kejadian itu berlaku pada hari pertama dia melakukan kerja menarah dan mengisi tanah bukit di tempat kejadian.

Mohd Zuraimi berkata, mayat Mohd Azharulnizam dikeluarkan anggota bomba dan penyelamat selepas satu jam usaha mencari.

Jenazah Mohd Azharulnizam dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Baru Butut, dua kilometer dari rumahnya jam 11.30 pagi semalam.

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Kemalangan, Bencana & Petaka. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s