Kerajaan Terengganu Berjaya Kurangkan Kadar Kemiskinan

KUALA TERENGGANU, 12 Dis (Bernama) — Kerajaan negeri Barisan Nasional (BN) Terengganu, dalam memberi tumpuan kepada konsep ‘Rakyat Didahulukan. Pencapaian Diutamakan’ telah mengutamakan isu yang dekat di hati rakyat – kemiskinan.

Di bawah usaha berterusan selama empat tahun, sejak pilihan raya umum 2008, ia berjaya menurunkan kadar kemiskinan daripada 4.79 peratus pada tahun 2008 kepada 3.18 peratus tahun lepas.

Usaha ini diteruskan kerana kerajaan negeri menetapkan matlamat mencapai satu peratus kadar kemiskinan menjelang akhir 2013.

Untuk merealisasikannnya, ia telah memperuntuk sebanyak RM43 juta bagi program pembasmian kemiskinan seluruh negeri dalam belanjawan untuk tahun depan.

Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Said yakin rakyat negeri ini akan memberi mandat sekali lagi kepada kerajaan BN untuk memerintah Terengganu pada pilihan raya umum ke-13 dengan berkata BN tidak pernah lari daripada asas perjuangannya, mengutamakan kesejahteraan hidup rakyat, selama ia mentadbir negeri.

Katanya rakyat akan membuat pilihan yang bijak terutama selepas mereka melalui pengalaman pahit berada di bawah pemerintahan kerajaan negeri PAS antara tahun 1999 dan 2004.

Pada pilihan raya 2008, BN mengekalkan penguasaan dua pertiga di negeri Terengganu apabila memenangi 24 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dipertandingkan.

“Kami yakin (rakyat akan mengekalkan BN) dengan apa yang kami lakukan dan rakyat menerima apa yang kami lakukan,” katanya baru-baru ini.

Dalam Belanjawan 2013, kerajaan memperuntuk RM1.995 bilion untuk perbelanjaan mengurus dan RM1.076 bilion untuk perbelajaan pembangunan.

Belanjawan itu memberi fokus kepada empat teras – mengurangkan defisit, memantapkan pembangunan modal insan berkualiti, memelihara kesejahteraan rakyat dan meningkatkan daya saing negeri.

Anggota Dewan Undangan Negeri BN dari Tepuh, Muhamad Ramli Nuh bertanyakan soalan ini sama ada wajar bagi pembangkang mendoakan kemusnahan kerajaan negeri yang diterajui Umno ini, sedangkan ia tidak pernah jemu membela agama, bangsa dan negeri sejak 55 tahun dulu.

— BERNAMA

Advertisements

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Berita, Kerajaan & Pentadbiran. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s