3 maut, 2 kenderaan bertembung

DUNGUN 29 Ogos – Tiga sahabat termasuk seorang wanita maut manakala tiga lagi parah dalam kemalangan ngeri melibatkan dua kenderaan di Kilometer 18, Jalan Paka-Bandar Al Muktaffi Billah Shah (AMBS) petang ini.

Mangsa yang maut dalam kejadian kira-kira pukul 2.30 petang itu ialah Zuhairi Mahmood, 32, dari Felda Kerteh 6 yang juga pemandu kereta Proton Perdana dan dua penumpangnya, Noor Aida Osman, 29, serta Mohamad Haiqal Sani, 22, dari Bukit Sentosa, Rawang, Selangor.

Seorang lagi rakan mereka, Wan Farid Wan Ramli, 27, dari Jerangau dekat sini cedera parah.

Nahas berlaku apabila kereta yang dinaiki empat mangsa itu bertembung dengan sebuah kenderaan SUV yang dinaiki oleh Rohaimi Mohamad, 47, (pemandu) bersama adiknya, Abdul Hakam Mohamad Esivan, 37, dan anaknya Mohd. Faizal Rusydan Mohamad, 14. yang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Rantau Abang.

Keadaan Abdul Hakam dan Mohd. Faizal dilaporkan kritikal manakala Rohaimi hanya cedera ringan.

Rohaimi merupakan pegawai polis berpangkat Asisten Supritendan dari Kementerian Dalam Negeri dalam perjalanan ke Pusat Latihan Polis (Pulapol), Rantau Abang untuk merasmikan penutupan tamat kursus pengawal keselamatan esok.

Kereta yang dipandu Zuhairi pula dikatakan dalam perjalanan dari arah Paka menghala ke AMBS dipercayai terbabas ke kanan jalan ketika melalui satu selekoh lalu bertembung dengan kenderaan SUV itu.

Rempuhan itu menyebabkan kereta Proton Perdana terputus dua. Anggota Jabatan Bomba dan Penyelamat Paka mengambil masa setengah jam untuk mengeluarkan mayat Zuhairi yang cedera parah di kepala dan seluruh badan serta Noor Aida yang putus tangan kiri dan kaki kanannya.

Mayat Mohamad Haiqal yang parah di kepala dan badannya pula tercampak kira-kira 10 meter akibat perlanggaran itu.

Kemalangan menyebabkan kesesakan dan jalan terpaksa ditutup kepada lalu lintas selama sejam yang memaksa orang ramai menggunakan laluan alternatif untuk menuju ke Paka dan AMBS.
© Utusan Melayu (M) Bhd

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Kemalangan, Bencana & Petaka. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s