Gerai tidak dibiarkan dibuka sesuka hati

KUALA TERENGGANU 11 Okt. – Kerajaan negeri melalui pihak berkuasa tempatan akan memastikan perjalanan pasar malam dalam keadaan terurus dan pembukaan gerai-gerai perniagaan tidak dilakukan sesuka hati di mana sahaja sehingga mencemarkan persekitaran.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman berkata, langkah yang disasarkan mulai tahun depan bagi menjaga kebersihan agar sentiasa terurus di samping menjaga kesihatan pelanggan, keselesaan orang ramai dan tidak menyakitkan pandangan.

Sehubungan itu katanya, pasar-pasar malam di negeri ini akan dinaik taraf sebagai pasar malam eksklusif mulai tahun depan manakala penempatan gerai-gerai yang berselerak terutama di pinggir-pinggir jalan akan disusun semula.

“Kita tidak mahu lagi melihat, ada peniaga yang membuka gerai sesuka hati, terutama di kali lima jalan raya, tepi-tepi bangunan dan taman-taman permainan.

“Saya serius mahu menangani masalah ini kerana sering melihat selepas berniaga mereka akan meninggalkan sisa mi­nyak, sampah sarap bertaburan dan kelengkapan berniaga dibiarkan tanpa pengawasan,” ujarnya.

Ahmad Razif berkata demikian kepada pemberita selepas meninjau tahap kebersihan sekitar Taman Awam Batu Buruk dan Masjid Tengku Tengah Zaharah, Kuala Ibai, di sini kelmarin.

Beliau berkata, buat permulaan, tumpuan akan diberikan sekitar kawasan bandar ini dengan menjadikan pasar malam Kuala Ibai, Shahbandar, gerai jalanan Kuala Ibai dan Batu Buruk sebagai projek contoh.

Katanya, para peniaga berkaitan terlebih perlu menghadiri kursus asas perniagaan yang dianjurkan secara percuma sebelum dibenarkan berniaga di pasar malam esklusif itu.

“Mereka perlu memiliki lesen perniagaan dan kad rekod kesihatan. Langkah itu dianggap penting bagi memberi pengetahuan lebih mendalam tentang penjagaan kesihatan, layanan pelanggan dan kawalan harga,” ujarnya.

Beliau yakin penstrukturan semula pasar malam dan gerai jalanan itu, mampu menjadikan persekitaran negeri ini lebih bersih, tersusun, malah memberikan imej yang lebih baik tentang rakyat dan negeri.
© Utusan Melayu (M) Bhd

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Alam sekitar & konservasi, Ekonomi & Keusahawanan, Kerajaan & Pentadbiran. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s