Pulau Ranggut bakal dimaju

MARANG 15 Okt. (Utusan) – Kerajaan negeri merancang untuk membangunkan Pulau Ranggut berdekatan muara Sungai Mercang dekat sini yang mempunyai daya penarik tersendiri dari sudut pelancongan sebagai pusat pertumbuhan baharu.

Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, A. Latiff Awang berkata, dengan penyediaan pelbagai prasarana untuk keselesaan masyarakat di penempatan nelayan di situ di samping projek perumahan, perkedaian dan calet.

Menurut A Latiff, pulau beting pasir berkeluasan 30 hektar yang sebahagiannya diselaputi paya bakau terpisah kira-kira 100 meter dari daratan oleh lagun yang menyajikan pandangan alam semulajadi yang cantik.

“Sebahagian besar kawasan adalah milik kerajaan manakala beberapa lot tanah kepunyaan perseorangan, mengunjur dari muara sungai ke kampung Mercang.

Persekitaran agak terbiar semak samun serta paya nipah dan atas faktor itu mendorong kerajaan negeri untuk membangunkan pulau itu bagi membantu menjana ekonomi penduduk dan negeri,” ujarnya.

“Kita bercadang membangunkan pulau ini dengan mewujudkan sebuah pekan yang dilengkapi lot-perkedaian dan kediaman. Malah ada juga cadangan daripada Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung agar masjid di daratan dipindahkan ke pulau itu,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

A. Latiff berkata, cadangan membangunkan Pulau Ranggut itu juga selari dengan perancangan membina beting penahan ombak bagi menangani masalah air cetek di muara Sungai Merchang yang membelenggu kira-kira 300 nelayan di situ sejak sekian lama.

Menurutnya, beliau bersama Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) negeri, C. Poobalam; Pegawai Daerah Marang, Mohd. Arshad Mohamed serta seorang penyelidik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Faridah Jaffar Sidek berkesempatan meninjau kawasan berkenaan kelmarin.

Sehubungan itu, beliau berharap agar kerajaan Pusat sedia mempertimbangkan cadangan membangunkan pulau berkenaan termasuk projek mendalamkan muara sungai dan beting penahan ombak.

“Cadangan ini sudah dalam pengetahuan Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman dan kami berharap mendapat pertimbangan,” katanya sambil menambah, projek itu dijangka memerlukan peruntukan kira-kira RM50 juta, tidak termasuk membangunkan Pulau Ranggut.

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Ekonomi & Keusahawanan, Kerajaan & Pentadbiran, Permandangan, Pelancongan & Rekreasi. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s