Kompleks Paya Bunga beroperasi Disember

Kompleks Paya Bunga di tengah-tengah pusat bandaraya Kuala Terengganu

Kompleks Paya Bunga di tengah-tengah pusat bandaraya Kuala Terengganu akan dibuka kepada orang ramai mulai bulan depan. – UTUSAN/AZLAN BAHRUM

KUALA TERENGGANU 2 Nov. (Utusan Malaysia) – Tanda-tanya mengenai bila Kompleks Paya Bunga di te­ngah-tengah pusat bandaraya ini dibuka kepada orang ramai meskipun hampir 20 tahun telah siap dibina akhirnya terjawab apabila kerajaan negeri memutuskan premis itu akan mula beroperasi bulan depan.

Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abd. Rahman ketika mengesahkan perkara itu berkata, ba­ngunan tersebut bakal menempatkan gedung membeli-belah selain lot-lot perniagaan untuk dinikmati penduduk negeri ini.

Beliau memberitahu, keputusan itu dibuat setelah segala pemasalahan termasuk membabitkan perundangan telah selesai dan premis ini kini dimiliki sepenuh­nya anak syarikat kerajaan negeri, Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT).

“Kompleks Paya Bunga ini telah pun siap dibina pada 1995 tapi timbul masalah pemilikan dan perundangan, ma­salah ini akhirnya ber­jaya diselesaikan di lu­ar mahkamah dan kini dimiliki sepenuh­nya oleh PMINT.

“Bangunan ini akan mula ber­operasi sebelum 31 Disember ini dan akan dibuka dengan rasminya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan program Majlis Jasa Mu Di­kenang Jabatan Pendidikan Negeri Terengganu di Primula Beach Hotel, di sini hari ini. Yang turut hadir, Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Mohd. Zubir Embong; Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Inova­si dan Tugas-Tugas Khas negeri, Ghazali Taib dan Pengarah Pendi­dikan Terengganu, Zakaria Hussin. Menurut Ahmad Razif, Kompleks Paya Bunga itu juga akan menempatkan premis Chicken Cottage bagi memenuhi selera para penggemar­nya.

Katanya, keraja­an negeri turut berse­tuju membina be­be­rapa jejantas dan jamba­tan udara meng­hu­­­bungkan bangunan berse­belahan iai­tu Ter­minal Bas Maj­lis Ban­daraya Kuala Te­rengganu (MBKT) dan Paya Bunga (PB) Square yang masih dalam pembinaan. Dalam perkembangan yang sama, Ahmad Razif berkata, kerajaan negeri akan menaik taraf bahagian atas Terminal Bas MBKT untuk kemudahan dan ke­selasaan orang ramai.

Selain itu, katanya, stesen bas lama yang terletak berdekatan akan diroboh dan kawasan itu akan dijadikan taman berkonsepkan ‘mesra keluarga’. “Kita akan wujudkan taman mesra keluarga di samping restoran 24 jam di tapak stesen bas lama itu untuk kita pastikan bandaraya Terengganu berkonsepkan taman,” ujarnya.

About akarimomar

Bukit Besar, Lorong Mok Pe, Jalan Wireless, Kuala Terengganu Ampang, Selangor SSPS1 1965-1969 SMSSKT 1970-1976 UPM 1977-1981 SIUC 1982-1984 UIS 1985-1987
This entry was posted in Ekonomi & Keusahawanan, Kerajaan & Pentadbiran. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s